preloader
Vodič kroz dresinge za salatu

Vodič kroz dresinge za salatu

Savjeti za pripremu finih preljeva

Iako se u našim kuhinjama salata oduvijek začinjavala na klasičan način - solju, uljem i octom ili sokom od limuna - pa nam je takva možda i najdraža, ipak sve češće posežemo za malo drugačijim, bogatijim začinskim emulzijama, znanim pod zajedničkim imenom dresing. S takvim preljevima, koje ćemo vrlo lako napraviti kod kuće, salate postaju bogatije, hranjivije i mogu zamijeniti cijeli jedan obrok.

A znate li da je taj naš stoljetni, klasični način začinjavanja salate u stvari potpuno kriv? Ulje i ocat bi se morali dobro izmiješati jer je jedno masnoća, a drugo kiselina i nikad se neće povezati ako se dodaju odvojeno. Ulje se obično veže uz listove salate i drugo povrće, a ocat se zadržava u kapljicama koje nikad ne prodru u povrće.

Vinaigrette

I već samo zbog toga je bolje koristiti preljev, odnosno začinsku emulziju koja se sastoji od dobro izmiješanih ili umućenih elemenata, pa makar oni bili samo ulje, ocat i sol - najklasičniji preljev za salatu, poznat pod francuskim imenom vinaigrette. Ovaj ćete preljev najjednostavnije pripremiti tako da u veću staklenku stavite sve sastojke – ulje, ocat ili sok od limuna, sol, malo papra po želji, zatvorite staklenku poklopcem i energično protresete dok se svi sastojci ne pretvore u ujednačenu smjesu.

Preljev od jogurta 

No preljevi za salate mogu sadržavati mnoge druge sastojke, a jedan od omiljenih je jogurt. Preljev od jogurta posebno se dobro slaže sa svježim, hrskavim, lisnatim salatama. A radi se tako da se jogurtu doda maslinovo ulje, malo soka od limuna i/ili od octa bijelog vina, češnjaka, svježeg kopra ili drugih začinskih trava te malo soli pa se sve dobro izmiješa i prelije preko oprane salate. Jogurt može biti nemasni, ali i onaj gusti, punomasni, dok je posebno slastan preljev od Dukatosa.


Ako dodate malo đumbira i žličicu curryja, dobit ćete aromatični preljev s orijentalnim štihom. Na sličan se način može napraviti i preljev od kiselog vrhnja, koji je izvrstan za salatu od krumpira.

Preljev sa senfom i medom  

A preljev od senfa i meda? On se slaže gotovo sa svim salatama, čak se može dodati i kiselom kupusu. Za njega je potrebno ovih pet sastojaka: senf, med, maslinovo ulje, sok od limuna i malo soli. Postupak pripreme je isti kao i kod ostalih preljeva: u staklenku ili zdjelicu dodati sve sastojke i dobro izmiješati. A ako izostavite med a dodate češnjak, dobit ćete preljev poznat i kao francuski dresing, stoga bi bilo izvrsno kad biste za njegovu pripremu koristili i izvorni dijon senf.

Preljev od avokada

Ako salatu ponekad nosite na posao kao ručak, pa u njoj ima grilane piletine, luka, lisnate salate, cherry rajčica i koja rotkvica, obavezno napravite i preljev od avokada. On će salatu nutritivno obogatiti, a kako će tek lijepo ugoditi vašem nepcu! U blenderu izmiksajte avokado, maslinovo ulje, češnjak, limunov sok, dodajte malo vode ili pilećeg temeljca te sol, papar i malo svježeg kopra. Spremite to u staklenku i prelijte po salati prije jela. Ponudite i kolege, svi će vas tražiti recept. Ili će vam reći da istu takvu salatu donesete i sutradan.

Preljev od agruma

Ako želite laganiji preljev, napravite ga od agruma. Pomiješajte sok od naranče, limuna, malo ribanog đumbira i maslinova ulja pa prelijte po omiljenoj lisnatoj salati, kojoj svakako dodajte i komadiće naranče.

Tisuću otoka

Ako pomiješate kečap, majonezu, malo octa, maslinovo ulje, senf, vrhnje, slatku papriku, luk i umak Worcestershire pa tome dodate sjeckane kisele krastavce, masline, narezana tvrdo kuhana jaja, malo peršina i vlasca (da, da, sve to!), dobit ćete preljev koji obožavaju Amerika i Kanada, a zove se Tisuću otoka (Thousand Islands). Ovaj bogati preljev, osim u salatu, možete slobodno staviti i u gurmanske sendviče.


Sigurno vam je svima poznata Cezarova salata, koja ime nije dobila po slavnom rimskom caru, već po talijanskom kuharu Cesareu Cardiniju, došljaku u Ameriku koji ju je osmislio. A jeste li znali da se originalni preljev za tu salatu radi od svježih žumanjaka, senfa, limunova soka, maslinova ulja, soli, papra, ribanog parmezana i malo paste od slanih inćuna?