preloader
Vodič kroz najfinije zimske začine

Vodič kroz najfinije zimske začine

O mirisima i okusima zime te kako ih koristiti u jelima

Svako godišnje doba ima svoje sezonske namirnice i jela koja ga obilježavaju. Kad je riječ o zimi, osim sezonskih namirnica poput korjenastog povrća, neizbježnih variva i jela od kiselog kupusa, ne možemo zaobići jela, napitke i slastice koje idu uz blagdanska druženja.  
A ono što ih povezuje, od kolačića do kuhanog vina zimski su začini!

Zato vam donosimo pregled začina koje posebno volimo zimi te ideje za jela koja njima možete obogatiti. Osim intenzivnih aroma, često imaju i ljekovita svojstva, što je dodatni razlog za njihovo korištenje u hladnijim danima.

Svi se ovi začini i međusobno odlično slažu, te su na taj način u mnogim svjetskim kuhinjama dio poznatih začinskih mješavina.  Mi vam svakako preporučamo da ih istražite i samostalno i u kombinacijama, u svim slatkim i slanim varijantama.

Cimet

Zasigurno jedan od najprisutnijih u kuhinjama, što dovoljno govori o korištenju cimeta tijekom cijele godine, no ipak je zima njegovo doba! Riječ je kori stabla iz porodice lovora, a potječe iz Azije. Cimet nam je poznat u mljevenom izdanju te u obliku štapića odnosno smotuljaka. Osim slatkastog okusa, svoju popularnost vjerojatno duguje i svojim antioksidativnim te protuupalnim svojstvima.


Iako ga najčešće koristimo u kolačima kao što su pite, štrudle i božićni kolačići, cimet vrijedi dodati i u juhe od krumpira i korjenastog povrća. Obogatite njime i mesne umake i pečenja, a odličan je dodatak zobenoj kaši, granolama i palačinkama.

Kardamom

Možda kardamom kod nas nema dugu tradiciju poput cimeta, no definitivno zaslužuje priliku! Ovaj začin zanimljive, intenzivne slatkasto-gorke arome dolazi iz Indije u obliku mahuna. Najčešće se koriste oljuštene sjemenke ili kardamom u prahu, no jelima se mogu dodati i cijele mahune.  


Kardamom  je važan dio različitih začinskih mješavina, posebno u bliskoistočnim te afričkim kuhinjama, a osim zanimljivog okusa, poznat je i po svojim zagrijavajućim svojstvima.

Ove zime, dodajte ga u suhe kolačiće i biskvite, zimske povrtne juhe ili mesne umake. Možda ćete ga bolje upoznati obogatite li njime – dovoljno je i tek nekoliko sjemenki – kremaste deserte poput tiramisua i cheesecakea ili Dukatos natur.  

Klinčić

Sušeni cvjetni pupoljak stabla karanfilovca porijeklom je s Madagaskara, Šri Lanke i Indije, uz cimet je jedan je od najpoznatijih sastojaka kuhanog vina. Kao i kardamom, nezaobilazan je sastojak začinskih mješavina svjetski poznatih kuhinja, a susrećemo ga u obliku sušenih pupoljaka ili u prahu.  


Djeluje protuupalno, a njegova topla, blago paprena aroma jednako će fino obogatiti i slatka i slana jela. Klinčićem možete obogatiti različita pečenja, ali i biskvite poput onih za tortu od mrkve ili slatki kruh od bundeve. Osim u vino, ubacite ga i u koji zimski koktel!  

Đumbir

Koristili su ga još stari Grci i Rimljani, a za popularnost koja traje već stoljećima, uz njegov pikantni, papreni okus, vjerojatno su zaslužna i njegova ljekovita svojstva.  Kao začin, đumbir se koristi u sušenom obliku, najčešće mljeven ili kao cijeli sušeni korijen.


Okus sušenog đumbira nešto je blaži od svježeg, a osim ribanja, može ga se i ukiseliti. Uloga đumbira u pripremi božićnih kolačića dobro je poznata; po njemu su ime dobili i gingerbread kolačići, slični našim medenjacima.  

Kako ga još koristiti? Od slastica, đumbir će se dobro snaći u sočnim biskvitima, no dajte mu priliku i u slanim jelima! Dodajte ga u juhe – posebno će se slagati sa slatkastim okusima bundeve ili mrkve. Ubacite ga u mesne umake ili u pac za slatko-ljuta pileća krilca, zajedno s medom i soja umakom.   

Muškatni oraščić

Zimi ćemo ga najviše cijeniti u čajevima  i kolačima, no, kao i ostali zimski začini, vrijedi ga isprobati i u drugim kombinacijama! Ovaj oraščić je plod stabla porijeklom iz Indonezije , najčešće se kupuje cijeli, a riba se tek prije korištenja, čime se najbolje čuva njegova aroma.


Muškatni oraščić obogatit će okusom sirne umake poput bešamela, blitvu i špinat. Stoga nećete pogriješiti dodate li ga složencima, ali i pečenom mesu, raguima…  

Zvjezdasti anis

Zvijezda na kraju! Ovaj začin također potječe iz Azije, a karakterizira ga okus koji podsjeća na slatki korijen. Osim po specifičnom slatkastom i jakom okusu, poznat je i po blagotvornim svojstvima za probavu. Koristi se sušen, cijeli ili mljeven  – za  razliku od anisa, kod kojeg se koriste samo sjemenke.

 

Iako ćete zvjezdasti anis najčešće susresti u čaju, isplati ga se probati u različitim jelima. U azijskoj kuhinji najpoznatiji je u juhama, a mi ga preporučamo isprobati u kombinaciji s porilukom, bundevom  te dodati mesnim umacima. Aromatizirate li njime umak, a ne želite preintenzivan okus, pripazite da se ne kuha predugo. Zvjezdastim anisom u komadu možete aromatizirati i maslinovo ulje! Preporučamo aromatiziranje uz dodatak čilija, češnjaka i lovora, kojim zatim prelijte Salakis ili kozji sir, a možete sve kratko zapeći u pećnici.

Želite li toplu i aromatičnu zimu, ne zaboravite: osim u juhe i pečenja te doručke i slastice, vrijedi probati kako se ovi začini slažu s toplim napitcima.

 

Aromatizirajte kavu, vruće čokolade i čajeve, ali i koktele – i spremni ste za toplu i finu zimu!