Donosimo kratki pregled (n)ovogodišnjih food trendova
Koja će nam se jela i kulinarski trendovi sviđati ove godine?
Tacos
Iako tacosi nisu ništa novo, kreativni načini pripreme nadjevenih i presavijenih tortilja nastavljaju nas mamiti s kulinarskih blogova i foodie Instagram profila. Okušajte se i vi - opskrbite se namirnicama, umiješajte umake i bacite se na pripremu! Što šarenije, to bolje.
Na sitno sjeckanom luku i češnjaku pirjajte meso (mljeveno juneće, piletinu ili puretinu), začinite ga čili paprikom, kuminom, origanom... Ubacite ga u tortilje, dodajte i zelenu salatu, ribani sir, a možete ih upotpuniti i guacamole umakom te umakom od Brzo & Fino kiselog vrhnja pomiješanog s malo soka limete i svježim korijandrom. U tacose možete staviti i repove škampi ili kozica - prvo ih marinirajte u malo maslinova ulja, sitno sjeckanog češnjaka i čilija u prahu, a zatim ih kratko pržite u tavi. Ideja za pripremu tortilja nikad dosta: potražite ih ovdje.
Maksimalno iskorištavanje namirnica
Po uzoru na chefove minimizirajte otpad u kuhinji i maksimalno iskoristite sve namirnice, kao i sve njihove dijelove. Ostatke od blagdanskih ili vikend-gozbi prenamijenite u nove fine zalogaje. Provjerite kako smo se „rješavali“ božićnih, a kako uskrsnih zaliha. Nastojte kupovati sezonske namirnice i na vrijeme planirajte koja ćete jela pripremiti kako biste izbjegli bacanje hrane.
Cvjetača
Svestrana cvjetača prava je hit-namirnica s kojom možete pripremiti najrazličitija jela. Kuhana i začinjena s malo maslinova ulja odličan je prilog ili lagana večera, a zapečena s mješavinom jaja, milerama, Ribanca i komadića slanine brzinsko je rješenje nakon dugog radnog dana. Od cvjetače možete pripremiti i juhu: kratko prodinstajte sjeckani luk, dodajte cvjetaču, zalijte vodom i posolite, pustite da prokuha pa usitnite u blenderu. Vratite na vatru i dodajte još vode te po želji malo Brzo & Fino vrhnja za kuhanje. Poslužite začinjeno s malo maslinova ulja i svježe mljevenog papra. Jeste li znali da od cvjetače možete pripremiti i tijesto za pizzu? Recept potražite ovdje!
Fermentirana hrana
Poznata u obliku kiselog povrća i mliječnih fermentiranih proizvoda, na dobrom je glasu zbog blagotvornog učinka na organizam. Upravo je proces fermentacije zaslužan za čuvanje povrća kiseljenjem, čime se održava njegova izvorna hrskavost i povećava prehrambena vrijednost.
Uz kiselo povrće iz kućne radinosti, vodeću poziciju u trendovskoj fermentiranoj hrani i dalje drži kimchi, korejsko jelo od fermentiranog povrća, koje se uglavnom služi kao prilog. Kimchi se najčešće priprema od kupusa, rotkvica ili luka i čuva u staklenci u mješavini češnjaka, đumbira, umaka sriracha od čili papričice, češnjaka, octa, soli i šećera ili korejske čili papričice gochugaru, šećera i rižina octa.
Kiseljenje je tradicionalan način čuvanja povrća, a uklapa se i u trend iskorištavanja namirnica jer produljuje njihov vijek trajanja. Naše savjete za kiseljenje povrća potražite ovdje.
Drugačije tjestenine
Pripremom tjestenine od integralnog brašna, riže, kukuruza, konoplje, slanutka, heljde ili povrća (tikvica, batata, bundeve) podržite trend bezglutenske prehrane. Čak i ako niste njen pobornik, isplati se probati!
Zdrave grickalice
Batat, slanutak, cikla, cvjetača i brokula samo su neke od vrsta povrća koje možete pretvoriti u zdrave grickalice. Na papir za pečenje složite narezano povrće, posolite i popaprite po želji, a možete i začiniti čili papričicom, češnjakom, origanom, majčinom dušicom, Ribancem ili pokapati s malo maslinova ulja. Pecite do savršene hrskavosti i služite uz domaći dip od Brzo & Fino kiselog vrhnja, Dukatosa natur i kombinacije svježeg i suhog začinskog bilja.
Otkrivanje novih kuhinja
Upoznajte svijet preko tanjura u kojem su pomiješani okusi dalekih zemalja. Opskrbite se izvornim sastojcima svjetskih kuhinja i krenite na putovanje! Istražite kako se doručkuje, a kako večera u različitim dijelovima svijeta. U tome će vam pomoći i gotovi Brzo & Fino umaci, kojima se možete otisnuti na sjever ili isprobati kako se bešamel umak i umaci na bazi sira služe u različitim kuhinjama.
Bez obzira na to odakle dolazi inspiracija, budite kreativni u kuhinji, smišljajte nova jela i načine konzumacije, dijelite s nama svoje ideje… Tko zna, možda pokrenete neki novi trend!