preloader
Vodič kroz svijet okruglica

Vodič kroz svijet okruglica

Okruglice su poznate u gotovo svim svjetskim kuhinjama, s punjenjem ili bez njega, slane kao prilog mesnim jelima ili slatke u ulozi deserta.

Kod nas su najpopularnije okruglice od krumpira, punjene šljivama ili marelicama (u novije vrijeme čak i raznim krem namazima od lješnjaka i čokolade), kuhane u vodi pa posipane prženim krušnim mrvicama, često poslužene s kiselim vrhnjem ili umakom od vanilije. Pogađate, radi se o knedlima.

 

Iako nose njemačko ime (Knödel), knedli su nam došli iz češke kuhinje, a omiljeni su u cijeloj srednjoj i istočnoj Europi. Mogu biti stvarno od svega - krumpira, brašna, sira, griza, kruha, mesa... Klasični knedli od krumpira mogu se puniti i slanim nadjevima, poput onog od mljevenog mesa, povrća ili sira, i služiti kao toplo predjelo.

 

Okruglice od malo starijeg kruha nazivamo lovačkim knedlima. Kruhu namočenom u mlijeko dodaju se začini, jaja i pržena slanina, oblikuju se okruglice i potom kuhaju u vodi. Smjesa se može oblikovati i u štrucu, skuhati pa rezati na deblje kriške, koje se najčešće služe kao prilog uz divljač ili jače mesne gulaše.

 

Okruglice od griza, znane kao gris knedli ili gris noklice, najčešće obogaćuju bistre mesne juhe. Malo su nepravilnijeg oblika, vrlo ih je jednostavno napraviti, a u uzavrelu juhu dodaju se uz pomoć žličice. Te mekane i nježne okruglice obilježile su mnoga djetinjstva. U juhe još odlično pašu klasične noklice od brašna i jaja ili pak noklice od jetrica.

 

Okruglice od sira nalazimo i u talijanskoj kuhinji, pod imenom gnudi. Izvorno potječu iz Toskane i rade se od ricotte (vrlo često ovčje), kojoj se može dodati i blanširani špinat, bundeva ili cikla, što će gnudima obogatiti okus i dati boju. Najčešće se služe u umaku od maslaca i kadulje, posipane tvrdim ribanim sirom, ali odlično pašu s najrazličitijim umacima, od kremastih sirnih do aromatičnih na bazi rajčice.

 

Talijanska kuhinja poznaje i okruglice od riže, tzv. arancine. Ne, one nemaju veze s ušećerenom koricom naranče, već se tako zovu zato što izgledom podsjećaju na male naranče. Mogu se puniti raznim nadjevima, u novije vrijeme omiljeni je mozzarella, dok je po originalnom sicilijanskom receptu nadjev goveđi ragu u koji je dodan grašak. Ove se okruglice često rade od ostatka kuhane riže, napune se nadjevom pa prže na zagrijanom ulju i služe kao toplo predjelo.

 

Kuhinja Bliskog istoka također ima svoje okruglice: one su vegetarijanske, rade se od slanutka ili boba i začina poput češnjaka, korijandra, peršina, para, luka i kima, prže se u ulju, a priča kaže da su ih izmislili beduini. Riječ je, naravno, o čuvenom falafelu koji se oduvijek jede na cijelom Bliskom istoku i u sjevernoj Africi), a u novije je vrijeme ovo jelo jako popularno i na Zapadu. Falafel se servira u lepinji, uz zelenu salatu i tahini umak (od sezama).

 

Ne, nismo zaboravili mesne okruglice! Prave se od mljevenog mesa, kuhaju zajedno s umakom, u skandinavskim zemljama služe se uz umak od brusnica, u Americi s umakom od rajčice i špagetima (tko nije čuo za Spaghetti Meat Balls!?). Kod nas su to slavne ćufte, koje se tradicionalno služe s pireom od krumpira i uz knedle su nam omiljene okruglice. 

 

Koliko ste ćufta ili knedla sa šljivama pojeli u životu? Mi im, priznajemo, ne znamo broj.