Jedna staklenka, a toliko mogućnosti – uživajte bilo gdje u hrani pripremljenoj kod kuće!
Želite li izvan kuće pojesti ručak koji ste sami pripremili, salate u staklenkama odličan su izbor. Donosimo vam ideje za jedan radni tjedan, a uz malo kreativnosti sami osmislite nove recepte. Za početak, slijedite ova pravila, posebno ako salatu pripremate dan unaprijed.
Redoslijed je važan! Na dno uvijek ide dresing, pogotovo ako je na bazi octa, kako vam salata ne bi prerano uvenula. Drugi sloj neka bude mekše povrće poput rajčice, a zatim ono tvrđe, primjerice tikvice ili grah. Na to ide tjestenina ili žitarice poput kus-kusa ili kvinoje, a tek onda svježi sir ili jaja. Na vrh uvijek stavljajte najosjetljivije sastojke poput zelene salate, rikole ili mladog špinata.
Ako svakoga dana pripremate novu staklenku, unaprijed nasjeckajte povrće kako bi sve išlo brže i jednostavnije. Budući da vam ne treba mnogo umaka za salatu, eksperimentirajte i svaki dan pripremite novi.
Isprobajte razne varijacije s maslinovim uljem i octom ili limunovim sokom, Brzo & Fino kiselim vrhnjem, senfom ili Dukatosom, a možete ih i začiniti peršinom, korijandrom, vlascem ili tanko naribanim svježim krastavcem.
Neke salate najbolje je poslužiti u tanjuru pa tek onda promiješati, dok su druge jednako ukusne ravno iz staklenke, nakon što je malo protresete!
Ovo su naši prijedlozi za radni tjedan:
Mesna salata
Ponedjeljak. Ova je salata odličan izbor ako vam je od nedjeljnog ručka ostalo malo pečenog mesa. Na dno stavite dresing od Brzo & Fino kiselog vrhnja i senfa, malo soka od limete ili limuna te korijandra. Dodajte grah ili bob, komadiće mesa, zatim tanko nasjeckani crveni luk te naribanu mrkvu ili svježi kupus.
Salata od jabuke, mrkve i špinata
Utorak. Na dno stavite mješavinu maslinova ulja, soka od limete, meda i sjeckanog korijandra, malo naribanog đumbira te soli i papra. Zatim dodajte cherry rajčice narezane na polovice, kockice jabuke, naribanu mrkvu i po želji kupus te mladi špinat. Posipajte sjemenkama bundeve. Protresite i uživajte!
Povrtna salata
Srijeda. Slažite redom: crvene paprike, naribanu mrkvu, slanutak (kuhani ili iz konzerve), kratko kuhanu brokulu, crveni luk i matovilac. Dresing pripremite od maslinova ulja i malo limunova soka te ga začinite solju i paprom.
Grah salata s narančama i jabukama
Četvrtak. Ovdje potražite recept za zanimljivu kombinaciju graha, naranče, jabuke i crvenog luka! Grah možete zamijeniti i bobom. Ova salata idealna je za ured jer je možete jesti direktno iz staklenke.
Voće, a pogotovo citruse, možete iskoristiti za podlogu umjesto dresinga – preporučujemo crveni grejp ili naranču.
Salata s mozzarellom
Petak. Na dno stavite malo balzamskog octa pomiješanog s maslinovim uljem, zatim rajčice, mozzarellu, tijesto (fusile ili penne) ili kvinoju, a na vrh mladi špinat ili rikolu.
Kad pripremate jela s mesom, ribom, tjestenine ili rižota, imajte na umu da ostatke možete iskoristiti za pripremu novih salata. Kombinirajte različite začine s umacima i sezonskim povrćem. Uživajte, istražujte i svoje gurmanske salate nosite sa sobom!