Fina ideja za zdrave domaće zalogaje te kad god želite mlađim ukućanima „podvaliti“ povrće!
Trudite li se jesti dovoljno povrća te ga pritom učiniti zanimljivijim na tanjuru, pripremajte popečke ili polpete. Posebno ih vole svi koji se trude servirati povrće najmlađima, budući im možete dodati sir, i začinsko bilje te na taj način „zamaskirati“ povrće. Poslužite ih uz kremaste dipove od vrhnja, jogurta, krem sira ili varijacije salsa te slatko-ljutih umaka.
Odličan su temelj za domaće vege burgere, a njihova priprema može biti zajednička aktivnost za cijelu obitelj, baš kao i uživanje u njima!
Za povrtne popečke ne treba vam puno sastojaka: povrće po izboru (slobodno kombinirajte nekoliko različitih vrsta), začini, sir, jaje i malo brašna. Proučite naše savjete i bacite se na rezuckanje!
Priprema povrća
Sjeckajte brokulu i cvjetaču, a zatim ih kratko skuhajte na pari. Kelj, blitvu i špinat možete i lagano blanširati prije kombiniranja s ostalim sastojcima.
Ribajte: mrkvu, pastrnjak, celer, batat… Pripazite na tikvice – zbog visokog udjela vode, potrebno ih je dobro procijediti nakon ribanja. Naribane tikvice prebacite u cjediljku postavljenu na posudu, posolite i pustiti da tako stoje 10-ak minuta. Višak vode zatim možete istisnuti i kuhačom, a dodatno tikvice još umotati u kuhinjski ručnik.

Začini i sir
Svježe sjeckani peršin, vlasac, korijandar, kopar, bosiljak, češnjak, ljutika… Slobodno dodajte i suhe začine poput kumina, curryja u prahu ili začinskih mješavina. Možete im dodati i različite sjemenke ili čak orašaste plodove – samo budite kreativni i istražujte kombinacije!
Ne zaboravite na sir: ribani Ribanac,Salakis, ribani cheddar i gouda fino će se uklopiti u vaše popečke.
Priprema
Osnovni recept za pripremu polpeta traži: 600-700 g povrća, 1 jaje, 60 g sira, 35-70 g brašna, žlicu sjeckanog začinskog bilja, sitno sjeckani češanj češnjaka (možete zamijeniti nekim jačim začinskim biljem poput vlasca), pola žličice soli, malo mljevenog papra i 2 žlice ulja.

U zdjeli dobro razmutite jedno jaje. U drugoj zdjeli pomiješajte nasjeckano povrće (blanširano lisnato povrće, naribane ocijeđene tikvice…) pa ih dodajte jajetu. Prije dodavanja slobodno još istisnite višak tekućine! Zatim dodajte sir po izboru, začinsko bilje, češnjak, brašno (prvo manju količinu) začine, sol i papar. Sve sastojke dobro pomiješajte, pa formirajte jedan popečak za probu– ako smjesa nije dovoljno čvrsta, dodajte još malo brašna.
Zagrijte ulje u većoj tavi, oblikujte popečke i stavite ih pržiti – prije ih malo spljoštite špatulom ili kuhačom. Pržite ih 2-3 minute, dok dno ne dobije zlatnosmeđu boju, pa ih zatim okrenite. Izvadite na kuhinjski ručnik i pecite dok ne iskoristite cijelu smjesu.
Pripremite dip: u Brzo & Fino kiselo vrhnje dodajte svježe sjeckano začinsko bilje, malo soli i papra, po želji komadiće Salakisa ili malo Dukatele.

Želite li sačuvati popečke za kasnije, možete ih čuvati u hladnjaku do tjedan dana ili ih zamrznuti. Kad podgrijavate zamrznute popečke, poslažite ih na papir za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 10-15 minuta, sve dok ne postanu hrskavi.
U slast!