preloader
Zalogaji za putovanja i plažu

Zalogaji za putovanja i plažu

Fino grickajte i dok ste u pokretu!

Sezona je putovanja, izleta, odlazaka na plažu i općenito duljih izbivanja iz kuće... A ništa od navedenog ne može proći bez hrane! S obzirom na vrućine, potrebno je s posebnom pažnjom odabrati namirnice koje ćete spakirati i ponijeti u ljetne pustolovine.

Voće i povrće

Sirovo voće, ali i povrće, uvijek i svuda možete ponijeti sa sobom. Osim što je hranjivo, voće i povrće najčešće ima i velik udio tekućine pa će vas usput i hidratizirati. Manje voćke poput marelica, breskvi ili jabuka dovoljno je samo oprati, a voće poput lubenice i ananasa, nepraktično za jedenje „u hodu“, prethodno očistite, narežite na manje komade i spremite u posude s poklopcem. Za ovu priliku birajte voćke koje nisu jako zrele i mekane kako se u transportu ne bi zgnječile. Isto vrijedi za povrće: birajte zdrave, čvrste plodove, operite ih, po potrebi ogulite, narežite na komadiće i grickajte gdje god poželite – mrkva, celer, rotkvice, krastavci, cherry rajčice odlične su „to-go“ opcije.

Energetske bombe

Putovanja i sve srodne ljetne aktivnosti poprilično iscrpljuju, zato pri ruci valja imati nešto što će tijelu brzo vratiti energiju – energetske pločice ili „loptice“ od sušenog voća i orašastih plodova prave su bombe koje će taj posao s lakoćom odraditi. Pripremiti ih lako možete i sami tako da izblendate omiljenu kombinaciju voća i orašida te po želji dodate i žitarice (npr. zob). Ako su vam od slatkih draži slani zalogaji, posegnite za krekerima od cjelovitih žitarica i sjemenki.

Nešto konkretnije

Treba li vam ipak neki konkretniji obrok, salate kojima je baza neka od grahorica, žitarica ili tjestenina u kombinaciji s povrćem držat će vas sitima i sretnima! Ovim salatama možete po želji dodavati i proteine životinjskog porijekla, ali pritom pazite da je meso termički dobro obrađeno ili se pak poslužite konzerviranom tunom ili nekom drugom ribom.

Izbjegavajte lako kvarljivu hranu

Kremastim kolačima, hrani koja sadrži sirova jaja i općenito lako kvarljivim namirnicama nije mjesto u torbi. Uslijed transporta i vrućine, u najboljem scenariju umjesto obroka dobit ćete nered, u najgorem i trovanje hranom. Također izbjegavajte tešku, masnu te jako začinjenu hranu.

Iće, ali i piće!

Iako će svježe voće i povrće pokriti dio tekućine koju trebate unijeti u organizam, to nikako neće biti dovoljno. Zato, dok pakirate hranu, svakako se pobrinite i za tekućinu. Voda je vrlo predvidljiv, ali naravno najbolji izbor. Ako vam je to predosadno – aromatizirajte je začinskim biljem, povrćem i voćem ili pripremite i ohladite neki fini čaj!