preloader
Tjedan s cvjetačom

Tjedan s cvjetačom

Znate li što sve možete pripremiti s cvjetačom?

 

Cvjetača je dostupna namirnica koju volimo ne samo zato što je bogata vitaminima i mineralima, već i zato što se može pripremati na brojne načine.

Možemo je skuhati i preliti maslinovim uljem, ispeći u pećnici i samo posuti pikantnim začinima ili pak gratinirati u mješavini jaja, ribanog sira i kiselog vrhnja ili vrhnja za kuhanje.

Njezini mesnati cvjetovi iznimno su zahvalni za pripremu, zbog čega ovo povrće zaslužuje glavnu ulogu u brojnim jelima s kojima ga obično ne povezujemo. 

 

No uz dobar ribež, blender ili multipraktik, cvjetača se začas pretvara u zvijezdu stola. Vrijeme je da je iznova upoznate uz ova jela!

Juha od cvjetače

Od cvjetače možete pripremiti savršeno kremastu juhu s tek nekoliko sastojaka: kratko prodinstajte sjeckani luk (po želji ubacite malo čili papričice ili sjemenke kima, korijandra, kumina…), dodajte narezanu glavicu cvjetače, zalijte vodom i posolite, pustite da prokuha pa usitnite u blenderu. Vratite na vatru i ulijte još malo vode te po želji malo Brzo & Fino vrhnja za kuhanje. Kod posluživanja dodajte nekoliko kapi maslinova ulja i svježe mljeveni papar.

Riža od cvjetače

„Rižu“ od cvjetače možete pripremiti na dva načina – uz pomoć ribeža sa srednjim rupama (poput onog za ribanje sira) ili multipraktika odnosno blendera koji će je usitniti na komadiće veličine riže.

 

Tako usitnjenu ili naribanu cvjetaču prebacite na kuhinjsku krpu ili papirnati ručnik kako bi ispustila suvišnu tekućinu. U tavi zagrijte malo maslinova ulja, dodajte cvjetaču, posolite pa pirjajte dok ne omekša, oko 8 minuta. Začinite po želji – dovoljno je već malo soli, papra i začinskog bilja. „Rižu“ možete i prebaciti u zdjelu pa u istoj tavi pripremiti umak na bazi pirjanog povrća ili mesa, kojim ćete je preliti.

Pizza od cvjetače

Od cvjetače jednostavno možete pripremiti i hrskavo tijesto za pizzu! Za „lažnu pizzu“ dovoljni su glavica cvjetače, jaje, žlica kukuruznog škroba ili rižinog brašna, malo Ribanca, češnjaka i maslinova ulja, prstohvat origana i soli, a nadjeve kombinirajte po želji.

 

Naš recept potražite ovdje!

Zapečeni pire od cvjetače

Od nje možete pripremiti i ovaj hrskavo-kremasti prilog uz meso: narežite cvjetaču na manje komadiće i kuhajte oko 15 minuta dok ne omekša. Procijedite i sačuvajte nekoliko žlica vode u kojoj se kuhala. Na tavi zagrijte malo maslinova ulja, dodajte 4 tanko narezana režnja češnjaka i prodinstajte 1 minutu. Cvjetaču i ulje s češnjakom prebacite u multipraktik ili blender, posolite i popaprite. Miksajte dok se gotovo sasvim ne poveže i dodajte vode kako bi dobila kremastu konzistenciju.

 

Poslužite toplo uz malo začina i žličicu maslaca ili prebacite u posudu za pečenje i naribajte po vrhu oko 100 g ribanog Dimsija. Pecite 25 do 30 minuta na 180 stupnjeva, dok sir ne poprimi zlatnosmeđu boju. Posipajte svježe sjeckanim vlascem i poslužite toplo!

Tost od cvjetače

Priprema se slično kao tijesto za pizzu: naribajte cvjetaču na komadiće, prebacite u zdjelicu pa stavite na 8 minuta u mikrovalnu pećnicu (ako nemate mikrovalnu, cvjetaču skuhajte na pari ili zagrijte u pećnici, a zatim usitnite u blenderu). Dobro je iscijedite rukama ili uz pomoć krpe ili gaze da iz nje iscuri sva tekućina. Dodajte pola šalice naribanog Dimsija, žličicu češnjaka u prahu, jaje te malo soli i papra. Dobro izmiješajte pa na papiru za pečenje formirajte dobiveno „tijesto“ u kvadratiće ili krugove. Pecite u pećnici zagrijanoj na 210 stupnjeva oko 20 minuta dok ne postane zlatnožuto i hrskavo pa nadjenite po želji – mozzarellom i rajčicom, jajem na oko, usitnjenim avokadom ili jednostavno posipajte začinskim biljem. Želite li topli tost sa sirom, nakon 15 minuta pečenja po tijestu naribajte sir pa vratite u pećnicu i pecite dok se on ne rastopi.

Nadamo se da smo vas ovim prijedlozima potaknuli na novo uživanje u cvjetači!