preloader
Mali vodič kroz vrhnje i začinsko bilje

Mali vodič kroz vrhnje i začinsko bilje

Kako stvoriti nova jela s umacima od vrhnja i začinskim biljem? 

Kad su vam pri ruci začinske mješavine ili svježe začinsko bilje, od omiljenog umaka ili vrhnja za kuhanje s tek nekoliko sastojaka možete pripremiti najrazličitija jela.

Donosimo nekoliko prijedloga kako začine idealno kombinirati s kremastim Brzo & Fino vrhnjima i gotovim umacima:

Lagano vrhnje za kuhanje & curry

Uz začinsku mješavinu curry vrhnje za kuhanje pretvara se u umak intenzivne boje i okusa. Curry se koristi u azijskoj kuhinji i najčešće sadrži kurkumu, korijandar i kumin, a postoji niz varijacija koje uključuju i čili papričice, kardamom, šafran, limunsku travu… Začinska mješavina curry u prahu zapravo je kreacija zapadnjačke kuhinje, koja je u njoj pronašla jednostavno rješenje za obogaćivanje okusa mnogih jela, od ribe i mesa do riže i povrća. 

 

Nećete pogriješiti dodate li ga pirjanom luku i piletini pa umiješate vrhnje. Inspiraciju za jedno takvo jelo s kremastim, laganim Brzo & Fino vrhnjem i curryjem potražite ovdje.

Umak okusa Ribanac & provansalsko bilje

Kad Brzo & Fino umaku okusa Ribanac dodate mješavinu provansalskih začina, na krilima aroma poletjet ćete put sunčanog juga Francuske! Mješavina začina tipičnih za Provansu najčešće uključuje ružmarin, majčinu dušicu, origano, komorač, lavandu, bosiljak, peršin, mažuran, vlasac, gorušicu, kadulju, češnjak… Zagrijte umak i umiješajte prstohvat-dva začina. Nećete pogriješiti ako ovaj umak prelijete po poriluku pirjanom na malo maslaca pa sve zajedno poslužite kao prilog krumpirima ili riži.

Vrhnje za kuhanje & čili papričice

Pretvorite 200 g Brzo & Fino vrhnja za kuhanje u pikantni umak uz 1-2 male ljute papričice (uklonite sjemenke), režanj češnjaka, sok od limete i malo soli.

 

U blenderu ili multipraktiku izmiksajte sjeckane papričice, sok od limete, sol i nekoliko žlica vrhnja za kuhanje. U tavi zagrijte ostatak vrhnja pa dodajte usitnjenu smjesu. Servirajte toplo ili ohladite pa poslužite kao savršen pikantni dip.

Lagano vrhnje za kuhanje & bosiljak, kopar i senf

Uz malo svježeg začinskog bilja i senfa dobit ćete odličan umak koji se slaže s piletinom, svinjetinom ili tjesteninom.

 

Za dodatnu dimenziju okusa prvo propirjajte malo sitno sjeckane ljutike, dodajte žlicu bijelog vina, a kad malo ispari, i 200 g Brzo & Fino laganog vrhnja za kuhanje, žličicu natrganog bosiljka, žličicu sjeckanog kopra te dvije žličice dijon ili običnog senfa.

Umak okusa šampinjoni & svježi peršin i luk

Za ovaj umak inspiriran proljećem i svježim začinskim biljem potrebni su vam Brzo & Fino umak okusa šampinjoni, stručak peršina i jedan do dva mlada luka ili malo svježeg vlasca. 


Zagrijanom umaku dodajte dvije žličice svježe sjeckanog peršina i mladi luk ili vlasac. Začinite svježe mljevenim paprom i prelijte po povrću ili njokima.

 

Umak okusa bechamel & muškatni oraščić i majčina dušica

Uz gotovi Brzo & Fino umak okusa bechamel ne treba vam puno vremena ni sastojaka za vrhunsko jelo s njokima ili omiljenom tjesteninom. Umak zagrijte pa mu dodajte prstohvat muškatnog oraščića (slobodno povećajte količinu ako volite slatkasti okus ovog začina).

 

Miješajte na laganoj vatri i dodajte majčinu dušicu – nekoliko grančica svježe ili prstohvat sušene. Na kraju začinite svježe mljevenim paprom!

Vrhnje za kuhanje & za'atar

 

Začinska mješavina za'atar omiljena je u kuhinji Bliskog istoka, a sastoji se od origana, majčine dušice, sezama i sumaca (jednog od najpopularnijih začina bliskoistočnih kuhinja, koji okusom podsjeća na ocat i limun).

Na tavici ispržite piletinu, posipajte za'atarom, a žličicu mješavine dodajte i u zagrijano vrhnje za kuhanje pa njime prelijte rižu.

 

 

Koje začine najčešće koristite da biste obogatili brza jela? Ideje podijelite s nama!